Puijolan JuJu Dancessa jokainen on tärkeä ja jokainen osaa tanssia. Ammattilaisopettajien tunneilla tunnelma on rento ja arvostava. Jos haluat treenata kovaa, kilpailla ja menestyä tanssijana – sekin onnistuu JuJussa.

Teksti: Katja Hedberg

Setlementti Puijolan JuJu Dancessa tavoitteemme on tehdä tanssin ja taiteen harrastaminen mahdolliseksi jokaiselle – riippumatta osaamisen tasosta tai taloudellisesta ja sosiaalisesta taustasta.

JuJu Dancen ovet ovat avoinna niin tanssimisen juuri aloittavalle kuin pitkälle edistyneille tanssijalle.

”Setlementit ovat kautta aikain tehneet kulttuuriin, urheiluun ja sivistykseen liittyvää työtä.”

JuJun toiminta alkaa elokuussa. Puijolan toiminnanjohtaja Eija Teerineva on Puijolan toiminnan laajentumisesta innoissaan:

”Setlementit ovat kautta aikain tehneet kulttuuriin, urheiluun ja sivistykseen liittyvää työtä. Meidän näkökulmamme on, että tanssin ja taiteen harrastus tehdään mahdolliseksi kaikille ikään ja taustaan katsomatta”, Teerineva toteaa.

Hän muistuttaa, että setlementtityön periaatteen mukaisesti JuJussa tärkeintä ydintä ovat ihmiset, jotka haluavat tulla mukaan toimintaan.

”Tehtävämme on lisätä vuorovaikutusta ja siltoja ihmisten välille. Jos ihmiset kokevat JuJun tanssitunneilla yhteisöllisyyttä ja tekemisen riemua, olemme onnistuneet työssämme.”

Johtajalla vahva tanssitausta

JuJu Dancen toimintaa luotsaa Puijolan Tyttöjen Talon johtaja Johanna Luomala. Hän on tanssin kentällä kokenut tekijä, kokija ja opettaja. Hän on opiskellut tanssipedagogiikkaa ja tanssia Suomen lisäksi Hollannissa ja suorittanut tanssiliiketerapian erikoistumisopinnot sekä opiskellut musiikkiterapiaa ja draamaa. Hän on myös palkittu koreografi ja kilpailevien ryhmien valmentaja.

”Haluamme haastaa ihmisiä liittymään yhteen ja kokeilemaan, millaisia asioita taide voi arkeemme tuoda”, JuJu Dancen johtaja Johanna Luomala toteaa. (Kuva: Katja Hedberg)

JuJu Dancen johtajana Luomala kokee ennen muuta edistävänsä ihmisten hyvinvointia.

”Haluamme luoda JuJuun yhteisön, jossa jokainen voi kokea olevansa tärkeä. Korostamme ajatusta, että kaikilla on oikeus taiteeseen ja tanssiin ja että jokainen osaa tanssia”, raamittaa Luomala, joka sanoo itse tanssineensa koko elämänsä ajan.

Luomala tutustui tanssin maailmaan alun perin balettitunneilla. Sittemmin mukaan ovat tulleet jazz, show-tanssi ja etniset tanssit.

”Tanssi, liike ja rytmi ovat hyvin merkityksellisiä asioita. Minulle ne tarkoittavat tapaa tarkastella elämää.”

Myös kilpaileminen onnistuu

Puijolan JuJu Dancen yksi kulmakivi on tasokas opetus. Johanna Luomalan lisäksi opettajia ovat Virva Torkko, Simo Salim, Ilona Räty, Inka-Leea Haatainen ja Peppi Timoskainen. Opetettavien tanssien kirjo liikkuu hiphopista ja baletista muun muassa nykytanssiin, jazziin ja lastentanssiin.

”Opettajamme ovat ammattilaisia. JuJussa yhdistyvätkin taiteen sekä sosiaali- ja terveysalan osaaminen. Tärkeintä on kuitenkin ihmisten kohtaaminen. JuJussa se tapahtuu arvostavasti ja osallistavasti. Meille yhteisöllisyys on iso arvo”, Johanna Luomala sanoo.

Luomalan kuningasajatuksen mukaan tanssi on JuJussa liikettä, tunteita ja elämyksiä. Kokeneiden opettajien myötä tanssitunneilla on rento ja arvostava tunnelma.

JuJussa jokainen valitsee itselleen sopivan harrastamisen tason. Jos haluaa treenata kovaa, kilpailla ja menestyä tanssijana – sekin onnistuu.

”Meillä on ryhmiä, jotka harjoittelevat hyvin intensiivisesti ja myös kilpailevat. Tanssin harrastaminen kerran viikossa tai kova treeni kuudesti viikossa – molemmat valinnat ovat yhtä arvokkaita”, Luomala painottaa.

Tanssi menee iltapäiväkerhoihin

JuJu Dancen myötä tanssi ja taide ulottuvat myös Puijolan muuhun toimintaan. JuJun opettajat kiertävät Puijolan luotsaamissa iltapäiväkerhoissa Kuopion viidellä alakoululla. Snellmanin alakoululla toimiva Puijolan iltapäiväkerho Jekut muuttuu tanssiin ja taiteeseen painottuvaksi kerhoksi.

JuJu Dance vie tanssia myös Puijolan iltapäiväkerhoihin Kuopion alakouluihin.

Puijolan iltapäiväkerhojen koordinaattori Kati Kainulainen pitää taiteen ulottamista kerhotoimintaan upeana asiaksi lasten kannalta.

”On tärkeää, että kerhotoimintamme on monipuolista ja että lapset voivat kokea uusia juttuja. Nyt lapset pääsevät tanssimaan vieläpä ammattilaisten ohjauksessa. Lapset varmasti ottavat tällaisen mahdollisuuden innoissaan vastaan”, Kainulainen iloitsee.

Jatkossa JuJun toimintaa kehitetään ja toteutetaan niin, että voimme käyttää tanssia ja taidetta haasteellisessa elämäntilanteissa olevien henkilöiden kanssa Puijolan eri yksiköissä.

Tarkoitus on kehittää myös tanssiteatterin harrastamisen mahdollisuutta.

”Tällaista Kuopiossa ei vielä ole. Teemme joka vuosi tanssiteatteriproduktion, johon jokainen on tervetullut”, Johanna Luomala innostaa.

Koronatilannetta seurataan

Johanna Luomalan katse Juju Dancen toiminnan kehittämisessä kantaa pitkälle.

JuJu Dancen opetus on ammattimaista, ja sopivia tunteja löytyy kaiken ikäisille.

”Tavoitteemme on hanke- ja rahoitusneuvottelujen kautta jatkossa mahdollistaa tanssiharrastus yhä useammalle ilman taloudellisia esteitä. Neuvotteluja käydään jo”, Luomala kertoo.

Jo nyt JuJu on muutakin kuin tanssin monipuolista harjoittelua ja opetusta. JuJu on myös tanssiteatteria, näytöksiä, retkiä sekä tanssi- ja taideleirejä koululaisten loma-aikoina. Ensimmäinen taideleiri on suunnitteilla ensi syksylle syyslomaviikolle.

”Otamme kaikessa toiminnassamme huomioon koronatilanteen asettamat rajoitukset niin pitkään, kuin tilanne vaatii. Ilmoittautuneille annamme tarkat ohjeistukset oikeasta toimintatavasta”, Luomala toteaa.

JuJun tanssitunnit pidetään Kulttuuriareena 44:lla, Kallaveden lukion salissa, Jynkän Monarilla, Puijolan Tyttöjen Talolla sekä Puijolan iltapäiväkerhoissa Kuopion viidellä alakoululla.

Puijolan JuJu Dancen toiminnasta, tanssituntien kirjosta sekä ilmoittautumisista ja tuntien hinnoista voit lukea JuJun verkkosivustolta.

Similar Posts